Jdi na obsah Jdi na menu

Venuše

Venuše je druhá planeta od Slunce ve Sluneční soustavě. Je pojmenována po římské bohyni lásky a krásy Venuší. Jedná se o jedinou planetu Sluneční soustavy, která je pojmenována po ženě. Venuše je terestrická planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá „sesterskou planetou“ Země. Eliptická oběžná dráha Venuše má ze všech planet nejmenší vystřednost pouze 0,007. Okolo Slunce oběhne jednou za 224,7 pozemského dne.

 

Venuše vznikla podobně jako ostatní planety Sluneční soustavy přibližně před 4,6 či 4,5 miliardy let akrecí z pracho-plynného disky, jenž obíhal kolem rodící se centrální hvězdy. Srážkami prachových částic se začala formovat malá tělesa, která svou gravitací přitahovala další částice a okolní plyn. Vznikly tak první planetesimály, které se vzájemně srážely a formovaly větší tělesa. Na konci tohoto procesu v soustavě vznikly čtyři terestrické protoplanety.

Po zformování protoplanety docházelo k masivnímu bombardování povrchu zbylým materiálem ze vzniku soustavy, což mělo za následek jeho neustálé přetváření a přetavování. Je dokonce možné, že celý povrch byl roztaven do podoby tzv. magmatického oceánu, jehož tepelná energie společně s teplem uvolněným diferenciací pláště a jádra je dodnes kumulována v nitru planety a umožňuje existenci vulkanismu a tektonických procesů.

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Venuše_(planeta)